Secrete din stupină

Tot din stup: polenul și lăptișorul de matcă, două ingrediente cu calități vindecătoare

Capacitatea excepțională a naturii de a ne oferi ingrediente cu calități vindecătoare este încă o dată demonstrată de alte două produse ale stupului, polenul de albine și lăptișorul de matcă.

Albinele produc, pe lângă miere, și aceste ingrediente extrem de importante pentru ele, pentru diferențierea lor, dar în același timp extrem de benefice și pentru noi.

Polenul de albine
Titlul de  “albină lucrătoare” definește pe bună dreptate activitatea și timpul necesar obținerii polenului de albine și a altor produse ale stupului. E nevoie de aproximativ 240 de ore de muncă pentru a produce 6 grame de polen de albine.

Albinele tinere se hrănesc cu polen, profitând, la fel ca noi, oamenii, de bogăția lui de nutrienți, printre care se numără proteine, lecitină, enzime vii, acid folic, vitamine, dar și oligominerale.

Jumătate dintre proteinele care se găsesc în polenul de albine sunt sub formă de aminoacizi liberi, ceea ce înseamnă că sunt extrem de bio-disponibile.

Lăptișorul de matcă
Lăptișorul de matcă transformă o albină lucrătoare femelă într-o regină. Este principala ei sursă de subzistență. În fapt, în primele două zile de la naștere, femelele sunt hrănite doar cu lăptișor de matcă. În cea de-a treia zi, celelalte femele încep să fie hrănite cu miere și polen, în timp ce regina continuă să primească doar lăptișor de matcă.

Lăptișorul de matcă este obținut de albina doică, care combină prin  masticare polen cu propriile sale secreții glandular. Rezultatul este un tonic revitalizant care extinde durata de viață a reginei până la de douăzeci de ori mai multe decât a unei albine obișnuite.

Beneficiile de sănătate ale polenului de albine și lăptișorului de matcă

Atât polenul de albine cât și lăptișorul de matcă au calități vindecătoare și proprietăți nutritive similare, însă lăptișorul de matcă pare să aibă efecte ceva mai puternice, datorită unei concentrații mai ridicate de nutrienți.

Conținutul enzimatic ridicat al polenului de albine (aproximativ 5000 de enzime vii), determină eficiența acestuia în numeroase probleme digestive,  prin efectul de vindecare și de reglare a florei intestinale.

Niciunul dintre cele două ingrediente nu lasă reziduuri mucoase, astfel încât organismul nostru le poate asimila integral și beneficia la maximum de conținutul lor bogat nutrițional.

Pe lângă oligominerale, atât polenul cât și lăptișorul de matcă conțin o concentrație mare de vitamine și bioflavonoide, comparabile cu cele din gramineele cerealiere, cum ar fi germenii de grâu și orz, sau spirulina, care sunt foarte bogate în clorofilă.

Printre cele mai importante calități vindecătoare ale polenului de albine și lăptișorului de matcă se numără:

  • efect anticancerigen
  • afect anti-age
  • acțiune antimicrobiană
  • acțiune radio-protectoare
  • tonic digestiv

Datorită acestor calități și a altora, polenul de albine și lăptișorul de matcă ajută la:

  • calmarea durerilor menstruale
  • stimularea fertilității (în special lăptișorul de matcă -regina albină poate depune până la 2000 de ouă pe zi datorită sistemului genital optim dezvoltat)
  • dimunarea alergiilor sezoniere (folosind polen local, fără pesticide)
  • creșterea rezistenței organismului și a longevității
  • îmbunătățirea vitalității
  • diminuarea simptomelor astmului
  • inhibarea dorinței de a mânca
  • reglarea nivelului zahărului din sânge
  • creșterea hemoglobinei la persoanele anemice
  • ajutor la slăbit, datorită prezenței lecitinei

Cum folosim polenul de albine și lăptișorul de matcă

Granulele de polen de albine pot fi adăugate foarte ușor în smoothie-uri, salate, iaurturi sau în băuturile tale favorite, reci sau la temperatura camerei, însă niciodată fierbinți. Este important de știut că polenul de albine nu trebuie niciodată încălzit, pentru că astfel se distrug proprietățile sale enzimatice.

Polenul crud este cel mai bun, mult mai bine decât polenul uscat. El se păstrează la congelator sau la frigider, preferabil la congelator. Deoarece polenul nu îngheață, el poate fi folosit direct din congelator.

Pentru că gustul polenului este puțin acrișor, poți să-l consumi împreună cu puțină miere.

Miere naturală, neprocesată, poate conține urme de polen, încă un motiv pentru care este atât de căutată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *