Iubitorii de câini poate s-au întrebat dacă, și mai ales câtă, miere pot să ofere animalului lor favorit. Răspunsul este, cu siguranță, da! Dar cât de multă și sub ce formă? Și acestea sunt întrebări care merită un răspuns.
Ei bine, câinii sunt omnivore, ceea ce înseamnă că pot consuma la fel de bine carne, dar și vegetale. Dinții și sistemul lor digestiv au capacitatea de a procesa și materiale vegetale, motiv pentru care este foarte bine ca, din când în când, să le oferim și ceva mâncare de ‘oameni’, un morcov sau o felie de măr de exemplu.
În ceea ce privește mierea, câinii o pot consuma în siguranță, însă în cantități mici. Chiar și în cazul câinilor este recomandată mierea naturală, cel mai puțin procesată, doar strecurată de urme de ceară sau de albine înainte de a fi îmbuteliată. Mierea comercială este trecută prin procese de pasteurizare și ultra-filtrare, pentru mai multă claritate și culoare, însă ea pierde cea mai mare parte a antioxidanților esențiali și a enzimelor. Prin procesare se reduc practic din beneficiile naturale ale mierii și se introduc aditivi ne-necesari.
Veterinarii recomandă ca animalul nostru favorit să primească maxim 10% din caloriile zilnice sub formă de ‘ceva bun’, în cadrul unei diete echilibrate, care să le susțină nevoile nutriționale. Deoarece în cazul câinilor mierea nu este un alimet esențial, este important să nu exagerăm cu aceste tratamente. Un câine nu ar trebui să primească mai mult de o linguriță pe zi, însă cantitatea trebuie adaptată și în funcție de mărimea câinelui, de rasă și de vârstă. Prea multă miere poate cauza unele probleme digestive.
Ai putea și să evaluezi și motivul pentru care cățelul tău ar avea nevoie de miere. Mierea este o sursă importantă de vitamine, nutrienți, energie, însă ar fi bine să consulți veterinarul înainte de a începe un tratament consistent cu miere.
Cât de bună este mierea pentru câini?
Atât timp cât nu îi dat tot borcanul, mierea este sigură pentru câini, iar sănătatea animalui tău de companie ar putea avea de câștigat de pe urma consumului acesteia.
Mierea naturală are calități antibacteriene și antiinflamatorii, ceea ce înseamnă că este de mare ajutor la vindecarea rănilor. În cazul unei răni deschise, de exemplu, veterinarul tău ar putea folosi miere pentru a grăbi procesul de vindecare. Există numeroase studii care arată cât de eficientă este mierea naturală în prevenirea infecțiilor și stimularea procesului de vindecare. Astfel, mierea poate fi aplicată direct pe rană, în cazul celor minore, sau pentru alinarea mâncărimilor și a zonelor uscate. Asta cu condiția să reziste să nu o lingă prea repede.
Mierea este benefică și în calmarea alergiilor sezoniere și a durerilor de gât. Acestea fiind probleme care apar și la câini, mierea le poate fi oferită în astfel de situații, pentru calmarea durerii și pentru creșterea rezistenței la polen și alergeni.
În ce condiții câinii trebuie să evite mierea?
Pe lista problemelor de sănătate care trebuie monitorizate din punctul de vedere al dietei, și în cazul cărora nu este recomandată mierea, sunt incluse:
Câini cu diabet sau obezitate. Miere trebuie evitată în cazul câinilor cu diabet sau obezi, datorită conținutului de zaharuri.
Cățeii mici. Câinii tineri, sub vârsta de doi ani, dar și câinii cu sistemul imunitar compromis, nu ar trebui să primească miere, deoarece există riscul de a conține spori de botulism, o bacterie care produce toxina botulinică ce poate cauza paralizie.
Câini alergici la înțepăturile de albine. Este o reacție destul de rară, la fel ca și alergiile la alimente, care apar doar în cazul anumitor proteine, cum ar fi ouăle.
Cum putem oferi mierea câinelui nostru favorit?
Un cățel sănătos și activ nu are nevoie de prea multă miere. Poți să-i oferi gustări în care să adaugi ceva fructe sau miere, mai ales sub formă de recompense.
Există pe piață gustări gata preparate care conțin miere și da, nu este nicio problemă dacă linge cerealele cu miere căzute pe jos înainte să ajungi să le aspiri.
Informatii grozave. Noroc ca am dat peste site-ul tau din intamplare (stumbleupon). L-am marcat pe carte pentru mai tarziu!
Multumim!