Mierea de albine este un produs cu o deosebită valoare alimentară. Conține glucide într-o proporție destul de mare (81%), indispensabile organismului. Ele sunt o excelentă sursă de energie și care, consumate ca atare, au avantajul că sunt ușor absorbite și digerate.
Datorită cantității mari de glucide, valoarea energetică este foarte mare: 100 g miere furnizează pana la 315 kcal. Mierea are o foarte mare valoare nutritivă, datorită conținutului ei bogat în glucide, o gamă variată de vitamine (B6, B12, C, A, D, E, K) și săruri minerale Ca, Fe, Pt.
Pentru un stil de viață sănătos se recomandă consumarea a 50-70 g miere zilnic pentru adulți și circa 1 sau 2 lingurițe, adăugate în terci cu fructe, pentru copii.
Mierea este recomandată să fie consumată cu ceai sau cu lapte călduț (temperatura lichidului nu trebuie sa depășească + 38 ºC), deoarece la temperatură înaltă mierea își pierde proprietățile curative și terapeutice. Încălzirea distruge cea mai mare parte dintre enzimele mierii.