Totul despre miere

Compoziția mierii de albine

Compoziția mierii de albine variaza în funcție de speciile plantelor de la care albinele colectează nectarul, clima, condiții de stup etc. Dintre cele peste 200 de substanțe pe care mierea le conține, principale sunt glucidele (aprox. 76%) și apa (18%), urmate de proteine, vitamine, substanțe minerale, acid folic, enzime, antioxidanți și factori antibiotici.

Glucidele

Glucidele dau principalele caracteristici ale mierii (gustul dulce), apa determină fluiditatea, iar componentele care se găsesc în cantități mici determină diferența dintre diversele tipuri de miere – culoarea, aroma și gustul.

Glucidele conținute de miere sunt de trei tipuri: fructoza – aproximativ 38%, glucoza –aproximativ 31% și zaharoza –aproximativ 1 – 2%. Procentajul acestor tipuri de glucide diferă funcție de regiunile geografice (țara de proveniență) și tipul de miere.

Substanțele minerale

Deși procentajul mineralelor din mierea de albine nu are o valoare foarte mare, acesta crește valoarea mierii destinată consumului. Mierea conține majoritatea substanțelor minerale: potasiu, clor, sulf, calciu, sodiu, fosfor, magneziu, siliciu, fier, mangan și cupru.

De obicei, mierea de culoare închisă este mai bogată în minerale, dar sunt și cazuri în care tipuri de miere deschise la culoare au mai multe minerale decât celelalte.

Proteine

Proteinele conținute de mierea de albine au rolul de a transforma glucidele complexe în glucide simple, calitatea nutritivă a mierii fiind condiționată de acest lucru.

Acizi organici

Mierea conține acizi organici cum ar fi: acid acetic, butyric, malic, lactic, citric, gluconic, piroglutamic, oxalic, glutamic, formic.

Vitamine

Vitaminele conținute de mierea de albine sunt într-o cantitate foarte mică, din păcate insuficiente pentru organism. Printre ele se numără vitamina C și câteva din complexul de vitamine B (riboflavin, acid pantotenic, piridoxină, biotină, acid nicotinic).

Uleiuri esențiale

Uleiurile esențiale determină aroma caracteristică a mierii de albine. Aceste substanțe sunt foarte instabile și se evaporă foarte repede atunci când mierea este încălzită.

Antioxidanți

Antioxidanții oferă mierii abilitatea și potențialul de a reduce reacțiile oxidative în lanțul alimentar sau în sănătate. Aceștia sunt: ­flavonoidele, acizii fenolici, glucozoxidaza, catalaza, acidul ascorbic, substanțele cu structură carotenoidică, acizii organici ș.a..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *