Înregistrări ale mierii de albine în istorie sunt greu de localizat, dar este cert faptul că se numără printre primele dovezi documentate descoperite. Picturile rupestre din Spania de la 7000 I.C. arată primele înregistrări de apicultură, dar fosilele de miere de albine datează de aproximativ 150 de milioane de ani! Proprietățile sale „magice” și versatilitatea au dat mierii un rol important în istorie.
Cea mai veche dovadă a existenței unei stupine a fost găsită în templul soarelui ridicat în 2400 I.C. lângă Cairo. Albina este prezentată frecvent în hieroglife egiptene și, fiind favorizată de faraoni, simboliza adesea roialitatea.
Egiptenii din antichitate foloseau mierea ca un îndulcitor, ca un cadou pentru zeii lor și chiar ca un ingredient la îmbălsămare. Turte de miere au fost coapte de egipteni și folosite ca ofrandă să împace zeii. Grecii, de asemenea, au făcut prăjituri cu miere și le-au oferit zeilor.
Grecii au văzut mierea nu numai ca un aliment important, ci și ca un medicament pentru vindecare. Cărțile de rețete grecești erau pline de dulciuri și prăjituri făcute din miere. Brânzeturile au fost amestecate cu miere pentru a face prăjituri cu brânză, descrise de Euripide în secolul V I.C. ca fiind „cufundate cel mai bine în mierea bogată a albinelor de aur.”
Romanii au folosit, de asemenea, mierea ca un cadou pentru zei și au folosit-o pe scara largă în gătit. Apicultura a înflorit în tot Imperiul Roman.
Odată cu Creștinismul, producția de miere și ceară de albine a crescut foarte mult, pentru a satisface cererea de lumânări pentru biserică.
Mierea a continuat să fie de o mare importanță în Europa până în Renaștere, când sosirea zahărului a însemnat folosirea mierii de albine pe o scară mai scăzută.
Deoarece albinele erau considerate ca având puteri speciale, acestea au fost adesea folosite ca embleme:
- Papa Urban al VIII-a folosit albina ca emblema lui.
- Albina a fost semnul împăratului Egiptului în timpul primei dinastii (3,200 I.C.).
- În secolul al treilea î.Hr., albina a fost emblema utilizată pe monede în orașul grecesc Efes.
- Albina a fost un simbol al zeiței Artemis.
- Albina a fost emblema lui Eros/Cupidon
Taina Vie simbolizează mărturia prezentă a apiculturii tradiționale din cele mai timpurii vremuri, a sfaturilor străvechi trecute prin generații, a bucuriei de a trăi într-un mod armonios cu natura. Bunicii noștri ne-au transmis preocuparea pentru apicultură, dezvoltând astfel ferma apicolă “Taina Vie” din comuna Bârnova, județul Iași.